måndag 22 december 2014

Tomtom Multisport Cardio



För några veckor sedan när kylan sakta tågade in och mörkret tog över större delen av dygnet så började min motivation svikta en aning. Träningspassen blev färre och färre, vardagspusslet blev svårare och svårare att få ihop. Då en dag när jag kom hem överraskade min fru mig med en present för att jag skulle få motivationen tillbaka. Av rubriken och bilderna har ni nog redan listat ut att det var en Tomtom gps-klocka. Närmare bestämt en Tomtom Multisport Cardio.

Jag har aldrig tidigare haft en gps-klocka, så jag vet inte vad man ska förvänta sig. Jag har använt smartphone med Runkeeper för att hålla koll på mina aktiviteter. Jag har haft en pulsklocka med bröstband, men använder den sällan på kortare rundor för jag tycker det är omständigt med bröstbandet. Nu slipper jag både telefon och bröstband! 

Jag ska inte försöka göra någon avancerad teknisk recension av klockan, det finns det många andra som är bättre lämpade för. (Länkar finns längst ner i inlägget). Jag ska dock försöka tala om vad jag hittills tycker om den. 

Löpning: Om man börjar med löpningen så är det väldigt skönt at slippa ha telefonen med sig när man springer och slippa pulsbandet. Klockans gps är mycket mer exakt än telefonens. Klockan räknar steg/minute vilket är ett stort plus. Sen att allt laddas upp direkt i Runkeeper när man är klar är ett otroligt stor plus för mig som gillar Runkeeper. Steg/minut får man dock inte med i Runkeeper utan det får man kolla på Tomtom My Sports som är det den tjänsten som Tomtom vill att man använder.

Cykling: Hittills har jag inte hunnit testa klockan utomhus på cykel. Däremot har jag kört en del på trainern med varierande resultat. Ska man köra på trainern finns det ett läge i klockan som heter Freestyle där klockan kör både gps och pulsmätning, sen när man tankar över aktiviteten till Runkeeper kan man ange vad aktiviteten var och distansen kan man då ta från t.ex. cykeldator.
Vill man kan man köpa sensorer för hastighet och kadens till cykeln och synka med klockan. 


Simning: Simfunktionen i klockan är designad för inomhusbruk i bassäng. Man anger längden på bassängen, sen räknar klockan antal längder man simmar. Den stänger alltså av gps och känner av vändningarna. Även pulsmätning stängs av i simläget. Det lilla jag har hunnit simma med klockan så verkar det fungera bra. Den räknar även armtag. 

Jag har testat läget freestyle i vattnet, den mäter pulsen bra efter en stund men gps:en har problem. Jag hoppas detta läget ska fungera bra i öppet vatten.

Treadmill: Klockan har funktion för löpband, hur det fungerar förstår jag inte riktigt och jag har ej testat detta, men det ska tydligen fungera bra.

Stopwatch: Detta läget är helt enkelt ett tidtagarur med möjlighet att ange varvtider m.m.

Freestyle: Detta är en joker som inte fanns med när klockan lanserades. Detta läget kör både gps och pulsmätning utan att låsa sig till en specifik aktivitet. Jag har stora förhoppningar på detta läget både när det gäller simning i öppet vatten samt när man kör flera olika moment i en följd. Detta är även det givna läget när kajaksäsongen drar igång igen.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med klockan! Finns saker at önska, som att kombinera simning, cykling och löpning, utan att behöva köra dem i samma aktivitet. Detta går dock att komma runt genom att helt enkelt stoppa en aktivitet och starta nästa vilket går väldigt snabbt. Det absolut största pluset med denna klockan är att man får pulsen direkt från handleden. Man kan även se pulszoner direkt på klockan när man tränar. Finns mycket mer att säga om klockan och det är det många som har gjort:

För er som vill läsa mer ingående tester så rekommenderar jag DC Rainmakers test:

eller Techradars test:

Båda ovanstående tester är på tidigare mjukvara i klockan, i den senaste versionen finns det ytterligare ett läge som heter Freestyle som är väldigt användbart när man inte bara springer, cyklar utomhus eller simmar i bassäng.

Tack älskade fru för att du hjälpte mig att hitta motivation och träningsglädje igen!

torsdag 23 oktober 2014

Tävlingsschema 2015

Jag har nu börjat fundera ordentligt på vad 2015 ska innehålla i form av tävlingar och andra utmaningar. Ett av mina mål är att genomföra alla löptävlingar i Kalmar 2015, om jag har missat att lista några nedan så meddela mig gärna. Jag planerar att köra min första cykeltävling och min första mountainbiketävling under året. Även inom triathlon blir det premiär med Kalmar Minitri på schemat. Distansmässigt är det även planerat att avsluta säsongen med premiär på maratondistans i Växjö Maraton.
Det kommer säkert tillkomma några grejer och något kanske faller bort, men nu börjar planen ta form. Jag ska planera in minst ett MTB-lopp och maj, juni och september har ju mycket plats kvar för olika lopp!

Preliminär plan: 
18/4 Skälbyloppet, Kalmar, 8 km löpning – Klart (Tid: 39:47, 5:03 min/km)
05/5 Wings for Life World Run, Kalmar, valfri längd löpning – Klart
31/5 Växjö Triathlon, 1500 m simning, 40 km cykel, 10 km löpning – Klart
27/6 Kalmar Malkars, Kalmar, 21 km löpning – Anmäld
18/7 Hornsjön Runt, Öland, 11 km terränglöpning
29/7 Atea Kalmarmilen, Kalmar, 10 km löpning
01/8 Kalmar Grand Prix Open, 140 km landsvägscykel – Anmäld
08/8 Kalmar Kanalstafett, 75 m simning, stafett 4-mannalag – Anmäld
12/8 Mini Triathlon 2015, Kalmar, 520 m simning, 18 km cykel, 4 km löpning – Anmäld
22/8 Nattloppet, Kalmar, 5,7 km löpning
27-30/8?? Öland Ultra, 300 km löpning i stafettform över fyra dagar
03/10 Världens Barn-loppet, Kalmar, 4,5 km löpning 
17/10 Växjö Maraton, Växjö, 42 km löpning 
31/12 Sylvesterloppet, Kalmar, 10 km löpning
(listan kommer att uppdateras efter hand)

torsdag 9 oktober 2014

Morgonrutiner

Det har nu gått tolv dagar med väckarklockan på 06.00. Det blir lite lättare att vakna till för var dag, även om jag snoozade en gång i morse. Morgonrutinerna med tjejerna flyter på mycket bättre när man vet att man inte har bråttom. I skrivande stund har tjejerna redan ätit klart sin frukost och jag har en halvtimme att bara dricka kaffe innan jag ska åka till jobbet.




I veckan har jag lyckats med planen att klämma in två löppass på morgonen. Tisdagar och torsdagar är numera löpdagar. Sakta men säkert börjar jag ruta in min träning lite så jag kan försöka få till någon form av schema. Morgonrunda är just nu 3,4 km runt Djurängsskogen och fokus ligger på hög kadens. 



I onsdags fick jag paket från XXL, mina efterlängtade skoöverdrag! Mina överdrag från Craft var ju tyvärr för små och de var slutsålda i storleken över så det blev ett par neuprenöverdrag från White. Denna gången passade de bättre, de känns dock lite "billiga" men det återstår att se under vintern. När jag provade skoöverdragen i onsdagskväll kunde jag inte ställa tillbaka skorna i garderoben så det fick bli en kort kvällstur. Fullmånen över Kalmarsund bjöd på vacker utsikt på rundan.




måndag 6 oktober 2014

Paket på posten!

Idag dök det upp lite roliga prylar i postfacket. En ny handgjord raktvål från Dr. K Soap Company med doft av pepparmint och en skäggolja från Mr. Bear Family med doften Woodland. Självklart kom grejerna från Shaver.se med snabb leverans som vanligt. Nu ska skägget bli snyggare än någonsin förut.


Senare i veckan (förhoppningsvis redan imorgon) kommer det mer paket! Närmare bestämt från XXL med mina nya skoöverdrag. De jag beställde senast var ju för små och fick returneras. 


Morgonlöpning och matlagning

Helgen som gick bjöd på både lite löpning och mycket matlagning! Lördagen började kl. 06.00 med en snabb kopp kaffe och ett glas vatten, sen bar det av ut i löpspåret. Det är så otroligt skönt att springa tidigt på morgonen när det fortfarande är lite skumt och kallt och sakta övergår det till dag. Det var den sjätte morgonen i rad med uppstigning kl. 06.00. Vissa mornar känns det helt ok.
Det blev nästan en halvmil i ganska raskt tempo, full fokus på stegantalet.

Senare på dagen åkte jag, tjejerna och Emil till Rugstorp och köpte ett halvt lamm till vardera familj. Eftersom att det var Kanelbullens dag så passade vi även på att fika på deras café. Himmelskt goda kanelbullar med kaffe och gårdens egna mjölk. Tjejerna fick riktiga mjölkmustascher. Efter fikat bjöds det på åktur med traktor och vagn runt gården så vi fick se alla djuren.


Helgens meny har bl.a. bestått av lammfilé, (både inner- och ytterfilé), kryddig lammgryta och medan jag skriver så puttrar en lammgryta på spisen. Jag har även kokt fond och fyllt upp frysen med övriga delar av lammet. För er som undrar, vilket jag gjorde före helgen, så blir det 14 kg kött på ett halvt lamm. De sa dock att detta lammet var lite större än vanligt. 


Det var första men absolut inte sista gången vi köper lamm, men nästa gång det är dags att köpa kött så är det nog dags att testa Kalvenäs Highland Cattle. 

tisdag 30 september 2014

Så! Då var man anmäld till Wings for Life 2015. Som tidigare deltagare fick man 24 timmars försprång till anmälan samt sitt namn på nummerlappen, ett erbjudande man inte kunde tacka nej till.

Förra årets Wings for Life var mitt första lopp och det sprang jag med en förkylning i kroppen. Trots detta blev det nytt rekord på längd, 14 km innan bilen kom i fatt mig strax efter hamnplanen i Färjestaden. I år är målet 21 km vilket innebär ett snitt på 5:20/km.


fredag 26 september 2014

Kreatursägare Kalle Blake

Ja, ni läste helt rätt. Numera är vi en till i familjen. Vi hälsar Linderödssvinet Amalia välkommen till familjen. Det är dock högst temporärt då det är slakt beräknat till slutet på nästa sommar och fram tills dess bor hon hos Daniel, Jessica och Lo på Daje-gård. (http://www.dajegard.se) Där kommer hon ha det bra! Gå utomhus på stora områden och bara äta ekologiskt foder. (Och lite rester från Kalmar Musteris produktion.)


På träningsfronten är det lugnare. Jag kör på med styrkan, cykel och löpning. Styrkan har blivit lite roligare nu när man lärt känna gymmet lite bättre och till och med fått finbesök av resterande Team BAR några gånger. I löpningen ska jag börja träna upp antalet steg/minut nu. Känner i benen och fötterna att jag borde få upp intensiteten där så man skonar fötterna lite mer och får en bättre energieffektivitet. Ska testa att springa till lite 180 bpm-listor på Spotify.

Nästa vecka är det planerat en sista kajak före vintern och sen Världens Barn-loppet på lördagen. Övrigt på schemat är ett nytt försök i att springa på mornarna. Denna gången genom att frekvent gå upp tidigt varje dag oavsett om jag tränar eller bara dricker kaffe och kollar nyheterna i lugn och ro.


söndag 21 september 2014

Spring för livet 2014

Igår gick det första Spring för livet. Ett lopp arrangerat av organisationen Aldrig Ensam som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Loppet var 5,5 km och tillställningen hölls i joggingspåret ute på Stensö. Den blygsamma startavgiften på 150 kr gick oavkortat till Aldrig Ensams verksamhet, men den inkluderade ändå nummerlapp och en T-shirt som arrangörerna gärna ville att man sprang i. 

Innan loppet startade höll PT-Fia (tydligen känd från både tidningar och radio) i en minst sagt annorlunda uppvärmning som avslutades med att vi alla gjorde raketen två gånger. Efter det gick startskottet och ca 150 deltagare gav sig av.

Jag hade inga högre förhoppningar just denna dagen då de två föregående dagarna innefattat både en längre löpning, styrketräning och en cykeltur på 55 km. Benen kändes tunga och jag hade en rejäl träningsvärk i låren. Jag sa att allt under 30 minuter skulle jag vara nöjd med (då trodde jag att loppet var 5,0 km). Det visade sig att det fanns lite krafter i benen och de 5,5 kilometrarna avklarades på 28 minuter och 30 sekunder. Ett tempo på 5:14/km vilket jag är väldigt nöjd med.

Trots den korta distansen kändes det otroligt skönt när man kom in mot mål och blev påhejad av hela familjen och Calle som var på plats och höll ett öga på Anderssons barn medan de sprang. Tack familj och vänner för påhejningar!

Efter loppet åkte alla tre familjerna hem till Anderssons för "efter-race-fika". Ett trevlig lopp som kan bli riktigt bra om det växer lite och blir lite bättre organiserat. Som en bonus på en bra dag blev jag och paret Andersson strax före loppet fångade på bild av KalmarPostens skribent Sara.




onsdag 17 september 2014

Skoputsning, pulsträning, m.m.

Nu är det åter dags för en uppdatering. Senaste veckan har träningen sakta börjat trappas upp. Jag har kört mitt första löp-pass på över en månad. Benen kändes bra och inga smärtor efter, så nu ska jag nog våga börja löpträningen lite sakta igen.


Löpningen var en del av mitt första kombopass med cykling följt av löpning. Cyklingen var 17,5 km i 25 km/h sedan blev det ett snabbt skobyte och ut igen. Första biten fick jag rejäla krampkänningar i utsidan av vaderna, men efter lite sänkt tempo släppte det och benen blev lite mer samarbetsvilliga. Jag fick dock bryta löpningen efter 3,5 km för magen påminde mig om att jag ätit lite för tungt och för tätt inpå träningen. Kombinationen cykel med övergång till löpning kommer nu dyka upp i träningsschemat oftare.


På tal om träningsschema så har jag fortfarande inte tagit tag i detta och lagt upp ett bra schema. Just nu tränar jag bara så mycket jag hinner och känner att kroppen klarar av. Schemat blir viktigare när det är dags att börja simma och man blir lite mer styrd av det.

I förgår gjorde jag ett ryck och rengjorde mina och Malins träningsskor. Cykelskorna förvånar mig varje gång hur de kan gå från leriga klumpar till nyskick. Alla skorna blev nästan som nya, allt de behövde var lite vatten och kärlek.


Igår kom det paket från XXL! Det innehöll höstens vindjacka, en Diadora Basic Vind, skoöverdrag i neopren från Craft (som tyvärr var för små och returneras) samt en Pulsklocka från Sigma.




Jag har ju länge funderat på vad jag ska ha för pulsklocka och det är verkligen en djungel med klockor! När jag satt och kollade klockor i förra veckan såg jag denna Sigma PC 3.11 som XXL sålde för 189 kronor. Då var det inte mycket att fundera över. Det är ju lättare att börja sin pulsträning med en enkel och billig klocka för att se vad det är man saknar och känner att man behöver i en klocka innan man köper en klocka i de högre prisklasserna. Klockan är dessutom vattentät så man kan ha den när man simmar.

Nu sitter jag och läser om pulsträning och ser hur en helt ny värld inom träning öppnas. Kommande dagar ska jag se till att hitta mina olika pulszoner. Härligt med små saker som gör stor skillnad!



fredag 12 september 2014

Nya Runekakor

Dagens torra ingredienser: guldmüsli, havregryn,
dextropur, gojibär, sesamfrön, solrosfrön, kokos-
flingor, pumpafrön, dadlar, mandel, russin och salt.
Idag har det bakats nya Runekakor. Nytt för denna gången var Gojibär. Egentligen tycker jag inte om dem, men de ska ju vara så förbaskat nyttiga så jag testar en gång. Efter några mil på cykeln är man inte så kräsen så länge man får i sig energi.

En tanke som slog mig idag när jag kokte knäcksmet var KAFFE. Nästa gång ska jag testa att koka med några skopor kaffe i knäcksmeten. Både för smaken och koffeinet. Att man har kaffepulvret med i smeten kommer nog inte märkas med tanke på att många av de torra ingredienserna är ganska "grusiga" i sig.


För er som missat recept så finns det här: RUNEKAKOR


Jag skar dem denna gången lite mer som bars så de ska vara enklare att äta på cykeln. Nu ligger de i frysen och stelnar. I kväll blir det en runda på cykeln för att testa smaken på dem.





 


20 nya bars i frysen, ca 400 kronor insparade :)

fredag 5 september 2014

En vecka går snabbt

Imorgon är det dags att åka hem till Sverige igen. En vecka går väldigt fort, men är precis lagom när man reser med små barn. Jag tror vi alla är redo att åka hem nu, trots att vi haft en underbar vecka. Mycket bad, god mat och dryck. Allt har verkligen varit över förväntan.

Tyvärr fick Kira ta en pause i lite mer än ett dygn på grund av en infektion i halsen. Hög feber och svårt att svälja är inte kul när det är över 30 grader. Som tur var har hotellet en egen sjukmottagning med både sjuksköterska och en allmänläkare som kunde skriva ut febernedsättande och antibiotika. Efter mindre än ett dygn är hon nu mycket piggare och kunde till och med bada idag.

Denna veckan har verkligen bjudit på avkoppling och vila. Tjejerna har sovit lite längre på mornar och även på dagar så även föräldrar kunnat vila. 
Detta var första gången vi åkte med all-inclusive, men absolut inte sista. Att inte behöva fundera över mat, dryck, snacks och annat på en hel vecka är verkligen semester! Maten höll hög klass och det var ett brett utbud. Viner och öl var lokala men även dem av bättre kvalitet. 

Ser redan nu, 17 timmar före hemresa, fram emot nästa resa. Fast nu är jag redo att jobba ett tag igen.


Jag har hunnit läsa både "Cyklistens Anatomi", som förmodligen återkommer i en recension i eget inlägg, och Richard Carlsons "Hetsa inte upp dig för småsaker", igen. Jag tror det är tredje gången nu, men alltid lika uppfriskande. 




lördag 30 augusti 2014

Runekakor

Dags att dela med mig av min tolkning på de fantastiska Runekakorna. Kakorna är uppkallade efter den legendariska ultradistanslöparen Rune Larsson, bl.a. utsedd till årets äventyrare 2004 efter att ha sprungit tvärs över Nordamerika utan support, en sträcka på 497 mil som genomfördes på 77 dagar (6,4 mil/dygn). Förmodligen åt han mer än Runekakor på den sträckan, men man vet aldrig när man hört historier som när Rune sprang 10 mil och enbart åt en macka med ett tjockt lager smör varje mil. Vill man läsa mer om denna levande legend så kolla gärna hans hemsida: www.loparlarsson.se

Runes originalrecept är en knäcksmet som blandas med havregryn och det är även grunden i min variant. Jag har tittat på många andras tolkningar av recepten och valt ut det jag tycker bäst om. Man kan faktiskt blanda precis vad man vill så länge de torra ingredienserna blir ungefär 14-15 dl. Jag är inte helt klar med mitt recept utan provar mig fortfarande fram men just nu ser det ut som nedan.

Knäcksmeten:
1,5 dl socker
2,0 dl ljus sirap
2,5 dl vispgrädde

Torra ingredienser:
2,0 dl Müsli
3,0 dl Havregryn
2,0 dl Solrosfrön
2,0 dl Hackad Mandel
1,0 dl Dextropur
1,0 dl Sesamfrön
1,0 dl Pumpafrön
1,0 dl Kokos
1,0 dl Hackade Dadlar
0,5 dl Russin
2,0 tsk Salt
(Bara fantasin sätter gränserna här)


Gör såhär:
Vi börjar med knäcksmeten. Blanda de tre ingredienserna i en kastrull och koka upp försiktigt. Smeten bör koka i ca 40-45 minuter och färgen på smeten ska mörkna. Är man osäker kan man testa att droppa ner lite av smeten i ett glas kallt vatten och då ska det bildas en kula. 
(Vill man kan man mot slutet av koktiden tillsätta en halv deciliter kakao om man vill ha lite chokladsmak på kakorna. Detta har jag inte själv testat ännu.)

Medan smeten puttrar på spisen mäter man upp och blandar alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Förbered även en plan yta med bakplåtspapper och ta fram en kavel.

När smeten kokat färdigt håller man den över de torra ingredienserna och börjar blanda allt med en slev. Ganska snart sjunker temperaturen så mycket att man kan blanda med händerna. När man tycker att man blandat väl så flyttar man över smeten till sitt bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut smeten. Skär den sedan i ca 20 bitar.

På bloggen Cyberjunkies blogg har han räknat ut kostnad och näringsinnehåll i sina Runekakor och det borde bli ungefär samma med detta recept.

Från Cyberjunkis blogg:
Om man gör 20 bitar av satsen så blir energiinnehållet per bit (ca 45g):
KcalKolhydrater Kostfiber Protein Fett
271,433,55 2,3 5,32 12,19

Priset blir ca 3kr/st (ca 60kr/kg) jämfört med t.ex. Maxim & Enervit som kostar 25kr/st (450kr/kg). I denna beräkning har det tagits hänsyn till att Maxim & Enervit väger lite mer per kaka.
Tack till både Rune Larsson, Cyberjunkie och alla andra som inspirerat!

onsdag 27 augusti 2014

En veckas paus...

Nu är det snart dags! På lördag beger vi oss till varmare breddgrader. En vecka sol, bad och värme i Turkiet. Närmare bestämt Fritidsresors all inclusive-anläggning Seven Seas Side.

Efter ett ganska tufft och intensivt år med många både tråkiga och roliga händelser ska det bli otroligt skönt med en paus. En vecka med lite miljöombyte. En vecka utan matlagning, tvättmaskiner, dagis, jobb och andra måsten. En vecka med bara familjen.

Givetvis packar jag löpskorna och simglasögon, men jag lovar inte att använda något av det. ;)




lördag 23 augusti 2014

Uppdatering på träningsfronten

I tisdags var jag och Malin på Kalmar Kanotklubbs prova-på-paddling. Vi och sex andra som aldrig hade suttit i kajaker begav oss, efter några grundläggande tips, ut i sundet. Det var inte så avancerat att ta sig fram, men man inser att det är en sport som kräver otroligt mycket teknik om man ska bli duktig och det är målsättningen.

I övrigt är det mycket fokus på styrka just ny. Senaste löpningen resulterade i känningar i benen så just nu jobbar jag på att bygga upp benen sakta och samtidigt bygga styrka i övriga kroppen. Det är väldigt smidigt att bo granne med gymmet när man jobbar och tiden för träning är minimal.

Jag försöker även hinna med minst ett pass på cykeln varje vecka. Det är snart läge att kolla på pannlampa med om man ska kunna cykla i skogen under höst och vinter.

Övrigt fokus ligger nu på den stundande Turkietresan. Efter det så är det dags att planera träningen ordentligt. Samt sätta upp mål för 2015. Det ända klara målet nu är Kalmar Minitriathlon och Wings for Life World Run.




Vad har jag i min väska?

Sedan jag köpte min Camelbak så har jag den nästan alltid med när jag cyklar. Tänkte jag ska avslöja vad jag har i den, förutom vatten. Jag tar gärna emot förslag på vad jag bör lägga till på packlistan eller kanske ta bort.

Jag har alltid:
Förstahjälpen-kit, om olyckan är framme.
Extra slang till ev. punktering. (De viktigaste verktygen har jag under sadeln)
Kompass, om jag kommer helt på avigvägar i skogen.
Vaselin, kan alltid behövas ett extra lager mot skav.
Kontanter (förvarade i en vattentät påse), om man skulle behöva ta bussen hem eller hittar ett trevligt fik ute i vildmarken.

Andra saker som oftast är med är runekakor och extra kläder om vädret ser osäkert ut eller om man ska ta längre pauser och vill behålla värmen.








söndag 17 augusti 2014

Höstens planer

2015 kommer bli ett väldigt aktivt år med flera tävlingar planerade. Därför kommer jag redan nu under hösten behöva trapp upp träningen och även lägga till lite nya aktiviteter. September kommer inledas med en veckas familjesemester i Turkiet och detta blir lite av en "kick-off" till höstens träning. När vi kommer hem är det dags att köpa simkort och planera träningen ordentligt.

Träningen under hösten ska förhoppningsvis innehålla löpning, cykling, styrka, simning och paddling.

Redan nu på tisdag har jag bokat första paddlingen med Kalmar Kanotklubb. Ska bli väldigt spännande då den ända tidigare erfarenheten av kajak är sit-on-top-kajaker i plast. Jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig av detta, förutom att jag är övertygad om att det blir skoj! Att gå med i kanotklubb är nog en nödvändighet så man får tillgång till erfarenheten från erfarna paddlare, olika grundkurser och möjlighet att låna utrustning tills man vet vad man själv vill köpa.

En bild från Ölands norra udde där sundet möter havet. 
Öland runt med kajak vore en spännande utmaning.

tisdag 12 augusti 2014

Vad är multisport?

Vad är multisport och varför vill man pyssla med det?
Multisport är enligt Wikipedia en "upplevelseinriktad konditionsidrott" och det är en bra beskrivning. Multisporttävlingar är uppbyggda av flera olika moment, som kan variera, men de vanligaste är orientering/terränglöpning, mountainbike, paddling, inlines och olika rep/klätterövningar.
Tävlingarna kan vara allt från några timmar (sprint) upp till flera dagar. Många längre tävlingar är uppdelade i etapper och man tävlar oftast i lag. De allra längsta loppen kallas för Adventure Races och är inte sällen upp mot 100 mil långa och håller på i upp till tio dygn.

Jag har siktat in mig på multisport och framförallt på Haglöfs Åre Extreme Challenge som innehåller just de grenar som ligger mig varmast om hjärtat. 25 km paddling med kajak eller surfski, 15 km löpning över fjället och avslutningsvis 31 km mountainbike. 

Anledningen till att jag fastnat för just multisport är för att jag gillar upplägget med olika grenar så att träningen inte blir enformig. Jag gillar även att vara ute i naturen och det är betydligt mer lockande att ta ut en kompassriktning och springa genom en skog än att springa varv efter varv på en löpbana.

Just nu känns Åre Extreme Challenge 2016 som ett bra mål.

måndag 11 augusti 2014

MTB-träning

Igår blev det en 35-kilometersrunda till de nya stigarna jag hittat nordväst om Kalmar. Jag börjar misstänka att dessa stigar även används till motocross då vissa kurvor är så perfekt doserade. Jag hann köra en timme i skogen innan skymningen kom och avbröt min åkning. Jag har massor av stigar och vägar kvar att utforska där. Ser fram emot nästa tillfälle och hoppas det blir en längre runda. Tills dess, håll tillgodo med lite bilder.

Många fina och snabba stigar och vägar.


Stannade och smakade lite lingon.

Lång, brant och framförallt rolig backe.