tisdag 5 augusti 2014

Ta hand om dina skor

För många är skorna ett av de största inköpen man gör till sin träning och då borde man väl ta bra hand om dem? Det lönar sig ofta att lägga en slant extra på bra skor när man ska träna. Speciellt om det handlar om löpning eller andra aktiviteter som belastar benen och fötterna hårt. Med bara några enkla knep kan man få skorna att hålla betydligt längre än om man missköter sina skor.

1. Ta av och på dig skorna ordentligt. Knyt upp och knyt snörena när du tar av och på skon så håller den formen längre. Använd gärna skohorn.

2. Använd bara dina träningsskor när du tränar. Även om skorna är väldigt sköna så använd dem BARA när du tränar så förlänger du livstiden på skorna.

3. Låt skorna torka efter varje träningspass. Knyt upp skorna och torka dem i rumstemperatur. Undvik element eller torkskåp då det torkar ut gummit i sulorna. Är skorna väldigt blöta kan man lägga i tidningspapper som suger upp fukten. Skor som inte får torka ordentligt börjar ganska snart lukta illa.

4. Rengör dina skor om de är smutsiga. Jag använder bara vatten och en gammal tandborste när jag rengör mina skor. Skorna blir som nya varje gång! Tvätta aldrig dina skor i tvättmaskin om det inte är skor som faktiskt är godkända för tvättmaskin (många trailskor som utsätts för mycket lera är godkända för tvättmaskin, dock oftast max 30°).

5. Förvara dina skor rätt. Skorna ska förvaras i rumstemperatur så de luftas och aldrig i direkt solljus.

6. Använd flera par skor. Sista tipset är att ha flera skor och variera sig mellan. Det både sparar skorna och fötterna från slitage. Tränar man ofta är detta även ett bra sätt för att skorna ska hinna torka ordentligt mellan användningarna.

Nyputsade cykelskor och löpskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar