måndag 22 december 2014

Tomtom Multisport Cardio



För några veckor sedan när kylan sakta tågade in och mörkret tog över större delen av dygnet så började min motivation svikta en aning. Träningspassen blev färre och färre, vardagspusslet blev svårare och svårare att få ihop. Då en dag när jag kom hem överraskade min fru mig med en present för att jag skulle få motivationen tillbaka. Av rubriken och bilderna har ni nog redan listat ut att det var en Tomtom gps-klocka. Närmare bestämt en Tomtom Multisport Cardio.

Jag har aldrig tidigare haft en gps-klocka, så jag vet inte vad man ska förvänta sig. Jag har använt smartphone med Runkeeper för att hålla koll på mina aktiviteter. Jag har haft en pulsklocka med bröstband, men använder den sällan på kortare rundor för jag tycker det är omständigt med bröstbandet. Nu slipper jag både telefon och bröstband! 

Jag ska inte försöka göra någon avancerad teknisk recension av klockan, det finns det många andra som är bättre lämpade för. (Länkar finns längst ner i inlägget). Jag ska dock försöka tala om vad jag hittills tycker om den. 

Löpning: Om man börjar med löpningen så är det väldigt skönt at slippa ha telefonen med sig när man springer och slippa pulsbandet. Klockans gps är mycket mer exakt än telefonens. Klockan räknar steg/minute vilket är ett stort plus. Sen att allt laddas upp direkt i Runkeeper när man är klar är ett otroligt stor plus för mig som gillar Runkeeper. Steg/minut får man dock inte med i Runkeeper utan det får man kolla på Tomtom My Sports som är det den tjänsten som Tomtom vill att man använder.

Cykling: Hittills har jag inte hunnit testa klockan utomhus på cykel. Däremot har jag kört en del på trainern med varierande resultat. Ska man köra på trainern finns det ett läge i klockan som heter Freestyle där klockan kör både gps och pulsmätning, sen när man tankar över aktiviteten till Runkeeper kan man ange vad aktiviteten var och distansen kan man då ta från t.ex. cykeldator.
Vill man kan man köpa sensorer för hastighet och kadens till cykeln och synka med klockan. 


Simning: Simfunktionen i klockan är designad för inomhusbruk i bassäng. Man anger längden på bassängen, sen räknar klockan antal längder man simmar. Den stänger alltså av gps och känner av vändningarna. Även pulsmätning stängs av i simläget. Det lilla jag har hunnit simma med klockan så verkar det fungera bra. Den räknar även armtag. 

Jag har testat läget freestyle i vattnet, den mäter pulsen bra efter en stund men gps:en har problem. Jag hoppas detta läget ska fungera bra i öppet vatten.

Treadmill: Klockan har funktion för löpband, hur det fungerar förstår jag inte riktigt och jag har ej testat detta, men det ska tydligen fungera bra.

Stopwatch: Detta läget är helt enkelt ett tidtagarur med möjlighet att ange varvtider m.m.

Freestyle: Detta är en joker som inte fanns med när klockan lanserades. Detta läget kör både gps och pulsmätning utan att låsa sig till en specifik aktivitet. Jag har stora förhoppningar på detta läget både när det gäller simning i öppet vatten samt när man kör flera olika moment i en följd. Detta är även det givna läget när kajaksäsongen drar igång igen.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med klockan! Finns saker at önska, som att kombinera simning, cykling och löpning, utan att behöva köra dem i samma aktivitet. Detta går dock att komma runt genom att helt enkelt stoppa en aktivitet och starta nästa vilket går väldigt snabbt. Det absolut största pluset med denna klockan är att man får pulsen direkt från handleden. Man kan även se pulszoner direkt på klockan när man tränar. Finns mycket mer att säga om klockan och det är det många som har gjort:

För er som vill läsa mer ingående tester så rekommenderar jag DC Rainmakers test:

eller Techradars test:

Båda ovanstående tester är på tidigare mjukvara i klockan, i den senaste versionen finns det ytterligare ett läge som heter Freestyle som är väldigt användbart när man inte bara springer, cyklar utomhus eller simmar i bassäng.

Tack älskade fru för att du hjälpte mig att hitta motivation och träningsglädje igen!